Δ

Π

Μ

Σ

 

Ν

&

Ν

 

Αντικείμενο του ΔΠΜΣ Ν&Ν

Το Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΜΣ) "Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες - Ν&Ν" οδηγεί στη χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στις ραγδαίως αναπτυσσόμενες περιοχές των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας.
Τα τελευταία χρόνια, οι περιοχές αυτές άρχισα να αποτελούν πυρήνα έντονων δραστηριοτήτων  στον οποίο επικεντρώνεται ένα πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, επιστημονικών συνεργασιών και βιομηχανικών επενδύσεων. Οι Νανοτεχνολογίες έχουν ήδη εισχωρήσει σε κάθε τομέα της σύγχρονης πραγματικότητας. Επιδρούν στην παραγωγή ενέργειας, την μετάδοση της πληροφορίας, την επικοινωνία, καθορίζουν  την υγεία, την ποιότητα ζωής, την διαχείριση του περιβάλλοντος και τέλος προσανατολίζουν την εκπαίδευση και την έρευνα προς νέους ορίζοντες ανάπτυξης.
Το πρόθεμα "νανο-" υποδηλώνει την επιστήμη και τεχνολογία της τάξης μεγέθους του νανομέτρου (10-9 του μέτρου), διαστάσεις που αγγίζουν την μοριακή δομή της ύλης και απαιτούν νέες πειραματικές και τεχνολογικές προσεγγίσεις στην διαχείρισή τους. Όμως ο ορισμός των "Ν&Ν" αποκλειστικά με όρους διαστάσεων αποτελεί μια μονόπλευρη θεώρηση.


Η ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στα πλάισια των Ν&Ν προϋποθέτει την υϊοθέτηση μιας ευρείας προοπτικής γιατί αποτελεί την συγχώνευση των γνώσεων και του τρόπου σκέψης παραδοσιακών επιστημών όπως η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία σε μια προσπάθεια επιτυχούς συνεργασίας αλλά και προώθησης της αυτόνομης εξέλιξής τους.Το ΔΠΜΣ Ν&Ν συμβάλλει προς την υλοποίηση αυτής της διεπιστημονικής προσέγγισης ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση και η ισότιμη συμμετοχή της Ελληνικής Παιδείας και Αριστείας με την περιβάλλουσα διεθνή.
Στόχος του ΔΠΜΣ Ν&Ν είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των σπουδαστών του, αντίστοιχη με αυτήν που παρέχουν ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών, και η παροχή σε αυτούς προσόντων και δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν και καθοδηγήσουν μια πολύπλοκη και συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστημονική, ερευνητική, τεχνολογική, οικονομική, και κοινωνική πραγματικότητα.
Δεκτοί γίνονται απόφοιτοι Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνικών και Ιατρικών Σχολών, οι οποίοι ειδικεύονται σε μια από τις τρεις κατευθύνσεις του ΔΠΜΣ Ν&Ν:

Το ΔΠΜΣ Ν&Ν διοργανώνεται από τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και το Γενικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Δημόκριτου.